maanantai 6. heinäkuuta 2015

Maailmanpolitiikan ihmissuhdeongelmat


Maailmanpolitiikka kriiseineen muistuttaa usein 12-vuotiaiden tyttöjen ihmissuhteita riitoineen:

Tilanne 1:

On olemassa tiimi nimeltään Jumppatytöt. Sen perusti suositut telinevoimistalija-harrastajat, jotka päättivät lyödä voimansa yhteen. Pienellä porukalla kaveraaminen oli kivaa, mutta Jumppatytöt huomasivat, että he voisivat hyötyä myös muista tytöistä. Niinpä he päästivät kerhoonsa lisää tyttöjä; lainailtiin toisten vaatteita ja meikkejä ja saatiin porukalle näyttävyyttä. Suositut jumppatytöt olivat joskus olleet ilkeitä hyljeksityille nörttitytöille, joten he päättivät säälistä ottaa muutaman sellaisenkin osaksi joukkoaan. Näin saatiin kaikille hyvä omatunto ja menneisyys oli pelkkä muisto vain. 
    Parasta oli se, että Rami, joka oli koulun suosituin poika, halusi viettää aikaa Jumppatyttöjen kanssa. Kerhosta tehtiin tiivis: sillä oli tarkat säännöt ja jopa oma salakieli. Perustettiin myös paljon sivukerhoja, kuten Villit kotibileet, joihin oli kaikkiin omat kriteerinsä ja vaatimuksensa. 


Maailmanpolitiikassa:
On olemassa tiimi nimeltään Euroopan Unioni. Sen perusti suositut Länsi-Euroopan maat, jotka päättivät lyödä voimansa yhteen. Pienellä porukalla kaveraaminen oli kivaa, mutta EU-maat huomasivat, että he voisivat hyötyä myös muista maista. Niinpä he päästivät kerhoonsa lisää maita; saatiin lisää etuuksia ja rahaa ja näyttävyyttä. Suuret maat olivat joskus olleet ilkeitä pienemmille Itä-Euroopan maille, joten päättivät säälistä ottaa muutaman sellaisenkin osaksi joukkoaan. Näin saatiin kaikille hyvä omatunto ja menneisyys on pelkkä muisto vain.
    Parasta oli se, että Yhdysvallat, joka oli tosi suosittu maa, halusi viettää aikaa Euroopan kerhomaiden kanssa. Unionista tehtiin tiivis: sillä oli tarkat asetukset ja jopa oma valuutta. Perustettiin myös paljon sivukerhoja, kuten NATO, joihin oli kaikkiin omat kriteerinsä ja vaatimuksensa. Tilanne 2:

Venlalla on hiertävä suhde Jumppatyttöjen kanssa. Hän oli aina inhonnut noita keskenään supattavia tyttöjä, jotka eivät voineet päättää mitään asioita ilman toistensa suostumusta. Lisäksi Venlasta tuntui, että muut tytöt juonivat hänen selkänsä takana. Pahinta oli se, että Jumppatytöt pitivät yhtä Ramin kanssa, sillä hän oli tehnyt Venlalle tosi julman tempun aikoinaan! Venla oli mieluummin yksin kuin huonossa seurassa, joten hän päätti alkaa kiusoittelemaan muita:  ei enää lainannut kyniään oppitunneilla eikä auttanut matikan läksyissä. 
 
Maailmanpolitiikassa:
Venäjällä on hiertävä suhde Euroopan Unionin kanssa. Se oli aina inhonnut noita keskenään supattavia maita, jotka eivät voineet päättää mitään asioita ilman toistensa suostumusta. Lisäksi Venäjästä tuntuu, että muut maat juonivat hänen selkänsä takana. Pahinta oli se, että Euroopan Unioni piti yhtä Yhdysvaltojen kanssa, sillä se oli tehnyt Venäjälle tosi julman tempun aikoinaan! Venäjä on mieluummin yksin kuin huonossa seurassa, joten se päätti alkaa kiusoittelemaan muita: ei aikonut  tuoda enää kaasua Eurooppaan tai ottaa vastaan suomalaisia maitotuotteita. 


Tilanne 3:

Ulla-niminen tyttö oli alkanut viettämään yhä enemmän aikaa Jumppatyttöjen kanssa. Venla ei pitänyt tästä, sillä kuka nyt tekisi hänen kanssaan ryhmätyöt koulussa, jos Ulla vaikka liittyisi osaksi Jumppatyttöjä. Tästä syystä Venla alkoi manipuloida Ullaa puolelleen – lopulta jopa kiristi tätä.
    Jumppatytöt huomasivat Ullan muuttuneen käytöksen ja yrittivät käskeä Venlaa lopettamaan Ullan häiriköinnin. Venlalla ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ollut mitään osaa Ullan käyttäytymiskriisiin.

Maailmanpolitiikassa:
Ukraina-niminen maa oli alkanut viettämään yhä enemmän aikaa Euroopan Unionin kanssa. Venäjä ei pitänyt tästä, sillä miten se nyt turvaisi energian kuljetusreitit Eurooppaan, jos Ukraina vaikka liittyisi osaksi EU:ta. Tästä syystä Venäjä alkoi manipuloida Ukrainaa puolelleen – lopulta jopa kiristi tätä.
    EU:ssa huomattiin Ukrainan muuttunut poliittinen tilanne ja se yritti käskeä Venäjää lopettamaan Ukrainan häiriköinnin.  Venäjällä ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ollut mitään osaa Ukrainan poliittiseen kriisiin. 


Tilanne 4:

Naapurikoulussa oli perustettu järjestö nimeltään Voimistelumimmit. He olivat omasta mielestään ainoita oikeita voimistelijoita ja kaikkien voimistelijoiden tulisi tanssia heidän pillinsä mukaan. Voimistelumimmit eivät olleet kilttejä ihmisiä. He uhkasivat kiusata kaikkia, ketkä eivät kuuluneet telinevoimisteluseuraan. Kiusaamisen he lupasivat lopettaa vain, jos kiusattu alkaisi harrastamaan voimistelua.
    Hyväntahtoiset Jumppatytöt olivat järkyttyneitä Voimistelumimmien toiminnasta ja yrittivät saada heidän hirmutyötään loppumaan. Voimistelumimmit eivät kuitenkaan välittäneet, vaan yrittivät houkutella Jumppatyttöjen kerhosta itselleen kannattajia – yleensä he joko kiusasivat tai valehtelivat heidän toimintansa olevan tie ammattitasoiseen voimisteluun.  

Maailmanpolitiikassa:
Naapurimaanosassa oli perustettu äärijärjestö nimeltään Isis. He olivat omasta mielestään ainoita hurskaita ihmisiä ja kaikkien ihmisten tulisi elää heidän uskonsa mukaan. Isistaistelijat eivät olleet kilttejä ihmisiä. He uhkasivat tappaa kaikki, ketkä eivät kuuluneet ääriliikkeeseen. Tappamisen he lupasivat lopettaa vain, jos uhattu alkaisi uskoa islamiin.
    Hyväntahtoinen Euroopan Unioni oli järkyttynyt Isisin toiminnasta ja se yritti saada nämä hirmutyöt loppumaan. Isistaistelijat eivät kuitenkaan välittäneet, vaan yrittivät houkutella Euroopan kansalaisista itselleen kannattajia – yleensä he joko tappoivat tai valehtelivat heidän toimintansa olevan tie parempaan elämään. Yllättävän samankaltaista, eikö totta? Onneksi 12-vuotiaat tytöt sentään kasvavat ja oppivat noista ajoista...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti